23 maart 2023

Pas verschenen: NDSM toen & nu

Onlangs verscheen NDSM toen & nu. Bas is co-auteur. Het boek bevat twee inhoudelijke delen en vele foto's. Bas scheef het tweede deel over de opkomst, bloei, neergang en een tweede leven van de NDSM.
Ooit was de NDSM-werf de grootste van Nederland. In 1984 ging deze trots van Amsterdam-Noord failliet. Van de hellingen waar nu spetterende concerten gegeven worden, gleden destijds kolossale schepen het IJ in. Waar nu ateliers en kantoren staan, werkten duizenden arbeiders aan oceaanstomers en mammoettankers. En nog steeds is er scheepsbouw te vinden.

'NDSM toen & nu' kost €29,95. Het is een uitgave van uitgeverij Boekschap en te koop in de boekhandel. Je kunt het boek ook bestellen door een mailtje te sturen naar info@baskok.nl.
In mei verscheen een ander boek van Bas: Metromorfose. Hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam verandert.

Hij rijdt! Tijdens de aanleg was de Noord/Zuidlijn vooral een klaaglijn, maar nu we eindelijk kunnen instappen zijn vertragingen en kostenoverschrijdingen snel vergeten. Al vinden veel Amsterdammers de nieuwe metro toch een soort pacman die hun vertrouwde bus- en tramlijn wegknabbelt. Wat is er zo bijzonder aan dat ritje van ’n goed kwartier en nog geen tien kilometer? Welk moois gaat hij Amsterdam brengen? In Metromorfose onderzoekt Bas Kok de betekenis van de Noord/Zuidlijn.

Vermoedelijk is de nieuwe metro selfinflating. In de omgeving van de lijn groeit alles net even sneller en groter. De ondergrondse is tevens de noodzakelijke dotterbehandeling voor het toeristeninfarct van een dichtgeslibde binnenstad. De impact op het tot voor kort ‘spoorloze’ Noord is groot, want het sjieke Zuid en de gouden grachtengordel rijden zomaar dit armste deel van Amsterdam in. Prangende kwesties werpen zich dan op. Brengt de metro botsing of verbinding? Willen we dat rijke wijken steeds rijker worden? Hoe verdelen we sociale huurwoningen, hoogwaardig groen en werkgelegenheid? Vóór alles markeert de nieuwe metro de enorme verandering die onze hoofdstad nu ondergaat. Daarom is dit verhaal over de Noord/Zuidlijn ook een schets van de geleidelijke maar ingrijpende metamorfose van Amsterdam.

Metromorfose is verkrijgbaar bij de boekhandel en via info@oliviamedia.nl. Zie ook www.oliviamedia.nl

BAS KOK

Wil je een lezing, presentatie of gesproken column van Bas?

Contact

Wijnkersstraat 17
1036 KP Amsterdam

Navigatie

Sitemap

2023 BAS KOK
Gemaakt door Customerscope
envelopephone-handsetmap-markerarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram