23 maart 2023

Interview in Het Parool

bas-in-parool

Bas Kok: 'Wat we vroeger lelijk vonden, vinden we nu juist mooi'
Interview Het Parool 16 december 2018

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad.

Eerste keer in Amsterdam
"4 september 1966. Die dag werd ik ­geboren op tweehoog in de Maassluisstraat. Mijn hele ­familie woonde in West. Daar speelden de eerste tien jaar van mijn leven zich af; daarna konden we een ­grotere woning ­krijgen in de Banne."

"Fijn, want we waren met z'n ­zessen thuis. We wisten niks van Noord, amper waar het lag. Het is een ­bijzondere verhuizing geweest; ik heb mijn hart ­verpand aan Noord."

Mooiste plein
"Het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan. Een prachtig plein in de stijl van de Amsterdamse School met bijzondere ­galerijen. Het is er zo stil en symmetrisch, bijna surrealistisch. Verstilde schoonheid. Ik droom altijd nog van een paviljoen in het midden om wat meer leven in de ­brouwerij te brengen."

Mijn buurt
"Ik woon in De Bongerd, een voormalig bedrijventerrein waar huizen zijn gebouwd. Vanuit mijn huis kijk uit op de NDSM-werf."

Mooiste brug
"Die moeten nog worden gebouwd: de bruggen over het IJ. Jaarlijks steken
achttien miljoen mensen het IJ over en alleen al aan de westkant komen in de ­toekomst aan weerszijden honderd­duizenden nieuwe mensen wonen, maar er is vooralsnog geen enkele verbinding. De bruggen moeten met spoed worden gebouwd. ­Uiteindelijk hebben we er zeker vijf nodig."

Restaurant
"Ik vind Il Pecorino op het Van der ­Pekplein heel fijn. Het is er gezellig en ze hebben heerlijke pizza's. De zaak wordt bestierd door Mick Sonnenfeld. Hij rijdt twee keer per maand naar Italië voor ingrediënten. Een vakman."

Il Pecorino
Mooi van lelijkheid
"Wat we vroeger lelijk vonden, vinden we nu juist mooi. Braakliggende industriële scheepswerven, bijvoorbeeld."

Favoriet vervoersmiddel
"Ik zit veel op de fiets, maar ik ben ook erg blij met de Noord/Zuidlijn. Een revolutie in Noord. Vanuit station Noorderpark sta je in vier minuten op de Dam en in acht minuten op de Albert Cuyp. Dat is sen­sationeel. Het maakt het verschil tussen Noord en Zuid ineens heel klein, alsof ze in dezelfde straat liggen."

Lelijkste straat
"De IJdoornlaan, een kilometerslange oost-westverbinding in Noord. Het grootste deel loopt over een talud, zonder fiets- en voetpaden. Het is een voorbeeld van ouderwetse functiescheiding zoals in de jaren zestig en zeventig populair was. Het is als een soort snelweg ­aangelegd."

De IJdoornlaan
De stad ontvluchten
"Ik heb een schrijfhuisje in de bossen bij Soest. Als ik echt rust wil of aan een boek moet werken, ga ik daar uren maken."

Rijp voor de sloop
"De ringweg A10 Noord. Die moeten ze onder de grond stoppen; het moet ­mak­kelijk kunnen. Er ligt genoeg ruimte aan beide kanten. De weg hoeft ook niet dicht als de tunnel wordt gegraven. Als die er eenmaal ligt, kan gras worden gezaaid waar nu de snelweg ligt. Dan ligt Noord gewoon vrij aan kilometers weiland­gebied. Uniek."

Kroeg
"Café 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk vind ik een topkroeg. Het is nu coöperatief en in collectief beheer van buurt­bewoners die de kroeg hebben gekocht."

Café 't Sluisje
Mooiste theater
"Het Zonnehuis. Daar waar Peter Faber toneelspeler werd."

Het Zonnehuis
Dit kan veel beter
"De pontfrequentie vanaf NDSM. Het is abnormaal hoe slecht die kant van Noord bereikbaar is. De pont zou af en aan ­moeten gaan, in plaats van om het ­kwartier of halfuur."

Mooiste plek om op te treden
"In de toekomst wordt dat het Paard van Noord, een oude betonkraan langs het ­Zijkanaal. Samen met andere buurtbewoners uit De Bongerd heb ik ervoor gezorgd dat die op zijn oude plek is teruggezet. We willen er een ontmoetingsplek van maken, met in de toekomst een cultuurpodium. Dit weekend is de opening."

Een avond stappen met
"Femke Halsema. Het lijkt me leuk om een keer met haar van gedachten te wisselen over belangrijke thema's in de stad."

Tekst: Josien Wolthuizen, foto: Tammy van Nerum

BAS KOK

Wil je een lezing, presentatie of gesproken column van Bas?

Contact

Wijnkersstraat 17
1036 KP Amsterdam

Navigatie

Sitemap

2023 BAS KOK
Gemaakt door Customerscope
envelopephone-handsetmap-markerarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram