23 maart 2023

Geen noxit zonder wexit, zuxit en oxit

Amsterdam-Noord afscheiden van de rest van de stad, daar komt het idee van de noxit op neer. Een grap met een serieuze ondertoon.

Dat de stad democratischer en ­effectiever bestuurd kan worden ben ik met de noxiteers eens. Maar het idee van een 'republiek Noord' als zuidelijkste en eigenzinnigste Waddeneiland spreekt me niet aan.

In het verleden is Noord al te lang als stiefkind behandeld. Waarom moet Noord nu in z'n eentje verder? ­Bepaald geen fijn idee dat de Stopera zich straks wél ontfermt over Zuidoost, Nieuw-West en de andere stadsdelen, maar Noord links laat liggen. Net nu de stad boven het IJ er een beetje bij begint te horen.

Overigens is Noord een van de oudste en meest Amsterdamse stukjes stad. Het geboortejaar als onderdeel van Amsterdam is 1393 (dus niet 1921). Dat jaar kreeg de stad zeggenschap over de Volewijck, de landtong aan de overkant van het IJ.

Wat ik met de noxitaanhangers eens ben is dat de Stopera op flinke afstand staat van zijn buitengewesten. Er is best iets te zeggen voor het vormen van stadsdeelgemeentes, maar dan wel vanuit een samenhangende visie voor alle stadsdelen.

De huidige groeispurt van Amsterdam is bij uitstek het moment voor een nieuwe bestuurlijke indeling. Want de in 1925 ingevoerde gewesten - en de daarop gebaseerde huidige indeling - zijn aan een opfrisbeurt toe.

Het idee: neem de Dam als middelpunt van de stad en trek een cirkel die het centrum groter maakt. Dit 'Groot-Centrum' beslaat ook gebieden als Museumplein/Vondelpark, Oosterpark, Westerpark en het centrale deel van de noordelijke IJ-oever.

Dit is de feitelijke metropool Amsterdam en daarmee een ­logisch focusgebied van de Stopera.

De vier 'stadsdeelgemeentes' - Amsterdam-West, -Noord, -Zuid en -Oost - zijn op een andere manier grootstedelijk en vragen een eigen bestuurlijke aanpak.

Met de nieuwe indeling zijn we meteen verlost van de huidige curieuze 'pseudogewesten' waarbij het noordelijkste puntje van Amsterdam in West ligt, het oostelijkste in Noord en Zuidoost gewoon zuid-Zuid blijkt te zijn.

Dit artikel verscheen op 21 mei 2017 in het Parool.

BAS KOK

Wil je een lezing, presentatie of gesproken column van Bas?

Contact

Wijnkersstraat 17
1036 KP Amsterdam

Navigatie

Sitemap

2023 BAS KOK
Gemaakt door Customerscope
envelopephone-handsetmap-markerarrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram